by

Czy Twoja dieta jest bogata w spirulinę?

Wijący się wygląd i również niespecjalna wręcz wielkość – oto jest spirulina, tak specyficzna, tymczasem również objawiająca krocie atrybutów dietetycznych. Przezywana nadto zielonym mięsem, które niezwykle często włączamy do typowej diety, ze względu na rewelacyjne właściwości.

Aztekowie lata temu zauważyli cenne właściwości, jakie proponuje spirulina. Mamy na myśli mikroskopijne algi, dla których typowym obszarem bytowania są odznaczające się ciepłą wodą akweny śródlądowe Afryki i Meksyku. Do tego kształt spirali i rozłożystość posiadająca około 500ɥm. Owy miniaturowy ,,stwór”, jednakowoż mający pełno prozdrowotnych dochodów z jego wkomponowania w standardowe posiłki.

Oryginalny tytuł zielonego mięsa spirulina zdobywa właśnie dzięki szalenie olbrzymiej zawartości białka, którego znajdujemy w tychże algach aż 3 x więcej niż w czystym mięsie. Na dobitkę 18 aminokwasów, a śród nich 8 określanych jako niezastąpione. W spirulinie gości więcej bez trudu przyswajanego przez organizm żelaza niż w produktach mięsnych, a na wzmiankę bez wątpienia zasługuje nadto występowanie potasu, magnezu i wielu witamin, makro- i mikroskładników.

Słynna spirulina globalnie zwana bywa mlekiem Ziemi, bowiem obecne jest w niej całkowicie wyjątkowe nasycenie niewystępującego potrzebnie kwasu GLA. Substancja ta czynnie uczestniczy tworzeniu substancji odpowiedzialnych przede wszystkim za obniżanie ciśnienia krwi, implikacja przeciwdziałające zapaleniu, zaś dodatkowo normowanie zdrowia i wyglądu skóry, paznokci i włosów.

Barwniki a dokładniej zielony chlorofil i mocnoniebieska fikocyjanina, znajdujące się w spirulinie przyczyniają się do tego, iż ta demonstruje efekt antyoksydacyjny. Fikocyjanina bywa przy tym odpowiedzialna za przyhamowanie enzymu lipazy trzustkowej, regulację stężenia tri-glicerydów w naszej krwi poza tym obniżanie glikemii poposiłkowej. Spirulinę znamy jako regulującą funkcjonowanie systemu broniącego organizm przed drobnoustrojami. Znajdujące się w niej a niezbędne do życia aminy i enzymy, a także biofotny, skutecznie przyczyniają się do transformacji na wyższy poziom formy psychofizycznej.